Schenking en belastingcertificaat
Een schenking is de overdracht van een goed aan een ander persoon, zonder enig voordeel voor de schenker. De bekendste vorm is een schenking in contanten, vaak in de vorm van een bankoverschrijving.
Lidmaatschapsabonnementen, tijdschriftabonnementen en betalingen die de schenker een voordeel opleveren, kunnen dus niet worden beschouwd als schenkingen.
Belgische schenkers
Schenkingen van minstens 40 euro aan de Koning Boudewijnstichting geven recht op een belastingvermindering van 45% van het werkelijk betaalde bedrag, wat vermeld wordt op het fiscaal attest van de Stichting.
Het fiscaal attest voor alle giften die u aan de Koning Boudewijnstichting hebt gedaan, wordt eind februari van het volgende jaar opgestuurd, per post of e-mail (als de Stichting over uw e-mailadres beschikt).
Europese schenkers
Schenkers gevestigd in Frankrijk, Nederland, het Groothertogdom Luxemburg en Denemarken die een Fonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting wensen te steunen, kunnen hun schenkingen rechtstreeks aan de Stichting overmaken en genieten van bepaalde belastingvoordelen in hun land van verblijf.
In Europa gevestigde schenkers die 'Vrienden van'-fondsen, projectrekeningen, culturele mecenaatsrekeningen voor podiumkunsten/musea en solidariteitsrekeningen voor scholen willen steunen, worden uitgenodigd om gebruik te maken van het Transnational Giving Europe netwerk
Enkel voor fondsen van de Koning Boudewijnstichting zelf (Fondsen Vrienden Van, projectrekeningen, culturele mecenaatsrekeningen voor podiumkunsten/musea en solidariteitsrekeningen voor scholen zijn dus uitgesloten):
Dankzij haar erkenning als instelling van openbaar nut in het Groothertogdom Luxemburg kan de Koning Boudewijnstichting officiële belastingcertificaten uitreiken aan Luxemburgse belastingplichtige schenkers als het totale bedrag van de schenkingen op de rekening van de Stichting minimaal € 40 bedraagt.
Het fiscaal attest voor alle giften aan de Koning Boudewijnstichting wordt eind februari van het volgende jaar opgestuurd, per post of e-mail (als de Stichting over uw e-mailadres beschikt). Dit certificaat gaat vergezeld van formulier 720F, dat de fiscale goedkeuring staaft.
Raadpleeg de
officiële Luxemburgse Belastinggids voor meer informatie over de Luxemburgse belastingwetgeving.
Dankzij haar erkenning als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) in Nederland kan de Koning Boudewijnstichting officiële fiscale attesten uitreiken aan Nederlandse donateursbelastingplichtigen als het totaalbedrag van de giften op de rekening van de Stichting minimaal € 40 bedraagt.
Het fiscaal attest voor alle giften aan de Koning Boudewijnstichting wordt eind februari van het volgende jaar opgestuurd, per post of e-mail (op voorwaarde dat de Stichting over uw e-mailadres beschikt).
Raadpleeg de
officiële website van de Nederlandse Belastingdienst voor meer informatie over de toepasselijke belastingregels.
Krachtens een machtiging van het Franse ministerie van Economie kan de Koning Boudewijnstichting officiële belastingcertificaten afgeven aan Franse belastingplichtigen die schenkingen doen, onder dezelfde voorwaarden als een Stichting die in Frankrijk erkend is als een stichting van openbaar nut.
Voor elke schenking stuurt de Koning Boudewijnstichting de schenker een fiscaal attest per post of per e-mail (op voorwaarde dat de Stichting over uw e-mailadres beschikt).
Zoals bij alle stichtingen van algemeen nut, komen schenkingen aan de Koning Boudewijnstichting voor rekening van derde organisaties die vooraf door de schenker werden geïdentificeerd, niet in aanmerking voor een vermindering van de Impôt sur la Fortune Immobilière (IFI) en moet voldoen aan alle toepasselijke wettelijke en fiscale bepalingen, inclusief territorialiteitsregels.
Raadpleeg de officiële website van
het Ministerie van Economische Zaken voor meer informatie over de belastingregels die van toepassing zijn op particulieren.
Dankzij de erkenning door de Deense belastingdienst kan de Koning Boudewijnstichting officiële fiscale attesten uitreiken aan Deense belastingplichtigen die schenkingen doen.
Voor elke schenking stuurt de Koning Boudewijnstichting een specifiek fiscaal attest per post of e-mail (op voorwaarde dat de Stichting over uw e-mailadres beschikt). Dit fiscaal attest vraagt de Deense schenker om zijn of haar registratienummer door te geven aan de Koning Boudewijnstichting, die verantwoordelijk is voor de aangifte van de schenkingen bij de Deense fiscus. Deense donoren kunnen donaties niet zelf aangeven in hun belastingaangifte.
Ga voor meer informatie over de Deense belastingwetgeving naar de website van de
Deense belastingdienst.